Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová evidenční povinnost pro chovatele - platná od 1.2.2021

1. února 2021 vstoupila v platnost novela Zákona na ochranu zvířat proti týrání, ve které je nově zakotvena povinnost pro chovatele, vést a skladovat po dobu 3 let Evidenční listy vrhů narozených po 1. únoru 2021. Ministerstvo zemědělství vypracovalo závazný formulář, který je k dispozici na jejich webu a který si mohou zájemci stáhnout i z webu našeho klubuEvidenční list vrhu je povinný pro organizované chovatele, pro chovatele, kteří mají na chov psů živnostenský list a pro chovatele, kteří mají víc než 3 fenky starší jednoho roku. Evidenční list  vrhu se nikam neposílá, chovatel si jej zakládá pro případ kontroly.

novely Zákona na ochranu zvířat proti týrání také vyplývá, že nabyvatelé štěněte musí od chovatele obdržet o štěněti zákonem dané informace. Patří do nich výše uvedená identifikace chovatele + údaje o štěněti, např. datum vrhu, matka, číslo čipu, očkování, odčervení atd. Chovatel může nabyvateli štěněte dát kopii Evidenčního listu vrhu, nebo může použít formulář Ministerstva zemědělství Převodní list štěněte (ke stažení na webu MZE nebo ZDE). Převodní list štěněte může nahradit smlouva mezi chovatelem a nabyvatelem, ve které musí být ale zákonem požadované informace (totožné s Převodním listem štěněte):

  • jméno a příjmení chovatele
  • název CHS,
  • místo chovu,
  • IČO (Máte-li IČO, pokud nikoliv datum narození chovatele),
  • adresu trvalého bydliště chovatele (u právnické osoby sídla plus jména statutárního orgánu),
  • ve smlouvě musíte mít uvedeno, že jste členem a chováte v Klubu chovatelů leveckých slídičů, z.s.,
  • adresu místa odchovu,
  • identifikaci matky vrhu, včetně plemene, jejího jména, data narození a čísla čipu nebo tetování,
  • k vrhu musíte ve smlouvě uvést: datum narození vrhu, počet narozených štěňat celkem, počet uhynulých štěňat po sedmi dnech po narození
  • ke štěněti musíte ve smlouvě uvést: jméno, pohlaví a číslo čipu a dále informace k danému štěněti o veškerém očkování, odčervení nebo jiných veterinárních zákrocích do doby převody štěněte, nejpozději do věku 6ti měsíců (pokud byste štěně prodávali později, záznamy o veterinární péči po ukončeném šestém měsíci věku nejsou požadovány). K očkování  je nutné uvést datum očkování, proti čemu bylo štěně očkováno a název vakcíny, při odčervení datum podání a název preparátu.
  • samozřejmě kupní smlouva musí obsahovat váš podpis a datum prodeje

Rádi bychom všechny naše členy upozornili, že tato je povinnost, vyplývající z novely Zákona na ochranu zvířat proti týrání je zcela v dikci Ministerstva zemědělství. Z toho důvodu není v moci klubu tento požadavek jakkoliv měnit nebo rozporovat. Apelujeme proto na všechny chovatele, aby tuto povinnost od 1. února 2021 dodržovali.